Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Στον «αέρα» το σχέδιο για φωτοβολταϊκά συστήματα στο Άγιο Όρος

Στον «αέρα» βρίσκεται το σχέδιο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Αγιον Ορος, καθώς υπάρχει κίνδυνος να χαθούν οι προθεσμίες για τη χρηματοδότηση του έργου -μεταξύ άλλων- και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το πρόγραμμα θα κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες των είκοσι μονών του Αγίου Ορους, αλλά και δώδεκα σκητών που σήμερα εξασφαλίζουν ενέργεια από γεννήτριες.
Το έργο θα προσφέρει ενεργειακή -οικολογική- αυτονομία στα μοναστήρια της Αθωνικής Πολιτείας, αν και δε θα έλυνε συνολικά το πρόβλημα, καθώς στην επικράτεια υπάρχουν άλλα 1.500-2.000 κελιά και καθίσματα που, προς το παρόν, δεν προβλεπόταν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο «Περιβόλι της Παναγιάς» έχει πολλές παραμέτρους, αφού ολόκληρη η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA. Το πρόβλημα εντείνεται και από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ), το οποίο παρέμενε επί μήνες χωρίς διοίκηση.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Αγγελιοφόρος" που έφερε στην επιφάνεια το θέμα, συνεργάτες του ΚΕΔΑΚ αδυνατούν να μεταβούν στο Αγιον Ορος, λόγω των περιορισμών που υπάρχουν στα εκτός έδρας των υπαλλήλων δημόσιων οργανισμών στο πλαίσιο των περικοπών, με αποτέλεσμα να μην παρακολουθούν έργα που είχαν ξεκινήσει στα μοναστήρια και τώρα έχουν «παγώσει». Στην ίδια υπηρεσία υπάρχει και το ζήτημα με το κόστος των εκτός έδρας μετακινήσεων που είχαν γίνει από τους επιστημονικούς συνεργάτες μέχρι τις εκλογές του 2009 και δεν είχαν καλυφθεί από το τότε υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, που είχε τον οργανισμό στην εποπτεία του. Το ποσό, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
Δυσαρέσκεια
Στο Αγιον Ορος επικρατεί δυσαρέσκεια για την αντιμετώπιση από την κυβέρνηση θεμάτων που το αφορούν, ενώ, όπως αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές, δεν έχει ακόμη συνέλθει η επιτροπή -που ιδρύθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, τον περασμένο Αύγουστο- υπό την προεδρία του υπουργού Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη, και θα είχε την ευθύνη (σύμφωνα με το ΦΕΚ) για «τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Ορους σε επίπεδο θεσμικό και πρακτικό, καθώς και για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την Αθωνική Πολιτεία θεωρηθεί απαραίτητο».

PHGH:ENERGYPRESS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: