Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Σε 2-3 μήνες οι όροι για τα φωτοβολταϊκά στα νησιά

 
Από τους ευνοημένους της υπόθεσης «φωτοβολταϊκά» φαίνεται ότι θα είναι όσοι πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών εδάφους στα διασυνδεδεμένα νησιά, οι τελευταίοι δηλαδή από αυτούς που προσήλθαν στο «μαγικό κόσμο» της πράσινης ενέργειας.

Και τούτο διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις τους θα εξεταστούν άμεσα από τη ΔΕΗ και σε 2 – 3 μήνες το πολύ θα έχουν πάρει όρους σύνδεσης με το δίκτυο. Αυτό πάντως δεν θα ισχύσει για όλα τα νησιά , αλλά για εκείνα που έχουν αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της ΔΕΗ (για παράδειγμα Ζάκυνθος, Κέρκυρα κ.λπ.) Αντίθετα, στα μικρά νησιά τα οποία δεν έχουν «τοπική ΔΕΗ» αλλά ανήκουν σε περιφερειακά γραφεία της ΔΕΗ της ηπειρωτικής χώρας (όπως για παράδειγμα η Σαμοθράκη που ανήκει στο γραφείο της Αλεξανδρούπολης) οι αιτήσεις των νησιωτών θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με τις αιτήσεις που είχαν ήδη υποβληθεί σε περιοχές που ανήκουν στα συγκεκριμένα γραφεία της ΔΕΗ. Θα εξεταστούν δηλαδή κατά σειρά, αφού πρώτα εξεταστούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί νωρίτερα.

Ειδικά για την Εύβοια όπου το διαθέσιμο περιθώριο ισχύος απεδείχθη δυσανάλογα μικρό σε σχέση με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, διερευνάται από την ΔΕΗ η δυνατότητα διεύρυνσης του περιθωρίου αυτού, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο δυνατό πλήθος των αιτημάτων (εκ των οποίων περί τα 70 αγροτικά) που κατατέθηκαν την πρώτη ημέρα υποβολής. Εφ’ όσον αυτό είναι τεχνικά δυνατόν η νέα διαθέσιμη ισχύς αναμένεται να «επισημοποιηθεί» μέσω πρότασης της ΔΕΗ και σχετικής απόφασης της ΡΑΕ.

Τέλος, για όλα τα διασυνδεδεμένα νησιά για τα οποία έχει καλυφθεί το περιθώριο ισχύος, η ισχύς που θα απελευθερωθεί στο μέλλον από την ενδεχόμενη αδυναμία υλοποίησης κάποιων φωτοβολταϊκών σταθμών επί εδάφους θα διατεθεί κατά απόλυτη προτεραιότητα για την ικανοποίηση αιτημάτων του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε Κτηριακές Εγκαταστάσεις και όχι για άλλα φωτοβολταϊκά εδάφους που είναι «επιλαχόντα».

Υπενθυμίζεται ότι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 150 kWp επιτράπηκε να υποβληθούν (για λίγες μέρες στην ουσία αφού γρήγορα καλύφθηκαν τα όρια ισχύος που είχαν τεθεί για κάθε νησί) στα εξής διασυνδεδεμένα νησιά: Εύβοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: