Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

PriceWaterHouseCoopers: οι ΑΠΕ μπορούν να σώσουν την Ευρώπη

Για τη σημασία της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, έτσι ώστε να ανακάμψει η ευρωπαϊκή οικονομία, μίλησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua υψηλόβαθμο στέλεχος της PriceWaterHouseCoopers (PWC).
«Οι ΑΠΕ μπορούν να βγάλουν την ευρωπαϊκή οικονομία από την κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Gus Schellekens, διευθυντής του τμήματος βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής.
Επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και προωθώντας τις επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, τα ευρωπαϊκά κράτη μπορούν να χαράξουν ένα καλύτερο μέλλον.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είναι σε καλό δρόμο, ειδικά σε ό,τι αφορά την ηλιακή ενέργεια.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Γερμανία οι τιμές των φωτοβολταϊκών μειώθηκαν αισθητά λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να επιδοτήσει την παραγωγή ηλιακής ενέργειας.  Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της Ιταλίας σχεδιάζει την παροχή κινήτρων στους πολίτες για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Το στέλεχος της της PriceWaterHouseCoopers αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, «η οικονομία της οποίας ταλανίζεται», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Schellekens σχολίασε θετικά τη Μεσογειακή Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή, μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με άλλες μεσογειακές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση ενός μοντέλου ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών, το οποίο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με μελέτη που συνέταξε πρόσφατα η PriceWaterHouseCoopers, σε συνεργασία με επιστημονικά ινστιτούτα, η αλλαγή του ενεργειακού μίγματος δεν έχει τόσο μεγάλο κόστος  όσο πιστεύαμε, ενώ οι τιμές των πράσινων τεχνολογιών συνεχίζουν να πέφτουν.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη μάλιστα, η Ευρώπη και η Βόρειος Αφρική θα μπορούσαν να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες αποκλειστικά από ΑΠΕ μέχρι το 2050, αν προχωρούσαν σε ενιαία αγορά ενέργειας.

ΠΗΓΗ: http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: