Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ενέργεια: η λίστα με τις καλύτερες αγορές για επενδύσεις σε ΑΠΕ

Την πρώτη θέση στη λίστα της συμβουλευτικής εταιρείας Ernst & Young, με τις πιο δελεαστικές αγορές για επενδύσεις σε ΑΠΕ, κερδίζει η Κίνα. Ψηλά στη λίστα είναι και η Ιταλία, κυρίως σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σε γεωθερμική, ηλιακή ενέργεια, φωτοβολταϊκά και υποδομές.
Όπως επισημαίνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ernst & Young, η Κίνα αναδεικνύεται σε ηγετική χώρα για επενδύσεις σε ΑΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση δείχνει ότι το τελευταίο τρίμηνο που εξετάστηκε (Απρίλιος – Ιούνιος 2010), οι επενδύσεις σε αιολική ενέργεια στην Κίνα αντιστοιχούσαν στις μισές επενδύσεις στον αιολικό τομέα παγκοσμίως. Από τα 20,5 δισ. δολάρια που επενδύθηκαν παγκοσμίως, τα 10 δισ. επενδύθηκαν στην Κίνα.
Στην τελευταία λίστα της συμβουλευτικής εταιρείας για τις 30 μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ, η Κίνα σκαρφάλωσε δυο θέσεις.
Οι ΗΠΑ αντίθετα έχασαν μια θέση εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, της οικονομικής κρίσης και των χαμηλών τιμών φυσικού αερίου.
Τις πρώτες δέκα θέσεις στη λίστα της Ernst & Young καταλαμβάνουν: η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, ο Καναδάς και η Πορτογαλία.
Η Ιταλία έχασε μία θέση συγκριτικά με την προηγούμενη έκθεση, ωστόσο και πάλι βρίσκεται ψηλά στη λίστα. Πιο συγκεκριμένα έρχεται δεύτερη μετά τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στη γεωθερμική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά, ενώ έρχεται τέταρτη σε επενδύσεις σε αιολικά πάρκα.
Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης είναι ότι εμφανίζονται νέοι παίκτες, -όπως η Νότια Κορέα, η Ρουμανία, η Αίγυπτος και το Μεξικό-, που μπορούν να μεταβάλλουν έστω και μερικώς την παγκόσμια αγορά ενέργειας.
ΠΗΓΗ: ECONEWS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: