Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Οι ελπίδες για πράσινη ανάπτυξη διαψεύδονται

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΝΤΕΡΕ
Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε επίκαιρη επερώτηση Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής με θέμα τις καθυστερήσεις και παλινωδίες στο κυβερνητικό έργο. Ο Βουλευτής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές, που είναι μέλος της Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος και είχε συνυπογράψει την επερώτηση, υπογράμμισε ότι:
«Πριν από ένα χρόνο, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε τις προτεραιότητες του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και η ρητορική όλων των κυβερνητικών στελεχών περιστρεφόταν γύρω από την «πράσινη ανάπτυξη» και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα δημιουργούσε.
Δεκατέσσερις μήνες αργότερα, το ΥΠΕΚΑ, αντί να αναβαθμίζει το περιβάλλον καταστρατηγεί την πράσινη ανάπτυξη, αφού ακολουθεί μία τακτική εξαγγελιών χωρίς να προχωράει σε έργα και επενδύσεις. Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα εξοικονόμησης ενέργειας, πέρασε ένα έτος από την ανακοίνωση των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» για τους ιδιώτες και του «Εξοικονομώ» για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκηση, όμως σήμερα εξακολουθούν και τα δύο να μένουν ανενεργά. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, υπήρξαν επανειλημμένως δεσμεύσεις για τον εκσυγχρονισμό των παλαιών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Δυστυχώς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει καθόλου, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υπήρξε πολύ πλούσια ρητορική γύρω από την ανάπτυξη και σύνδεση των εγκαταστάσεων με τα υφιστάμενα δίκτυα του εθνικού συστήματος. Όμως οι εξελίξεις έχουν βαλτώσει, καθώς το ΔΕΣΜΗΕ και η ΡΑΕ ακόμα παλεύουν να ξεμπλέξουν το «κουβάρι» των αιτήσεων για εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
Στο κομμάτι του φυσικού αερίου, καμία πρόοδο δεν έχει υπάρξει στα έργα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ασία προς την Ευρώπη. Αντίστοιχα, οι δεσμεύσεις της Υπουργού Περιβάλλοντος για σύσταση κοινής επιτροπής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ακόμη βρίσκονται στα χαρτιά. Ο αγωγός πετρελαίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ενεργειακά έργα που είχε δρομολογήσει η Νέα Δημοκρατία, με στόχο να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός πόλος ολόκληρης της περιοχής. Δυστυχώς όμως, από τις προεκλογικές δηλώσεις Παπανδρέου για επανεξέταση του έργου, φτάσαμε τελικά στην πλήρη ματαίωση του. Πρόκειται για ήττα των ελληνικών συμφερόντων που έπληξε την γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας.
Οφείλουμε επίσης να αναφερθούμε στον Εθνικό Φορέα Έρευνας και Αξιοποίησης Υδρογονανθράκων, η σύσταση του οποίου ακόμα εκκρεμεί. Όμως ο ενεργειακός χάρτης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου άλλαξε μέσα στο 2010 ριζικά. Είναι πλέον επιστημονικά επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα φυσικών πόρων στο Αιγαίο. Τον Μάιο του 2010 – πριν από 7 μήνες δηλαδή – το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών των Η.Π.Α. ανακοίνωσε αποτελέσματα μελετών που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ανακτήσιμων αποθεμάτων Φυσικού Αερίου. Ξέρουμε πλέον για κοιτάσματα τόσο στο Ιόνιο όσο και στον υποθαλάσσιο χώρο νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Τι πράττει η Κυβέρνηση για όλα αυτά τα θέματα; Ποια αξία έχει για το Υπουργείο Περιβάλλοντος η ολοκληρωμένη εκπόνηση μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας; Πότε θα λήξει η αναμονή χιλιάδων επενδυτών σχετικά με την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων; Είναι ανοικτά θέματα που επιβεβαιώνουν δυστυχώς, ότι οι ελπίδες που καλλιέργησε η κυβέρνηση για «πράσινη ανάπτυξη» διαψεύστηκαν σε μόλις ένα έτος.»
ΠΗΓΗ: http://megara-press.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: