Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ- Η ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πτώση 45% στις κρατικές επιδοτήσεις για τις ηλιακές εγκαταστάσεις

H ισπανική κυβέρνηση υιοθέτησε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε επιδοτούμενες τιμές για τις εγκαταστάσεις ηλιακών ενεργειακών έργων με πτώση 45% φέτος, ακυρώνοντας τις μελλοντικές επενδύσεις στην εμπορία, που είναι ένας τομέας που η βιομηχανία προβλέπει ότι θα «παγώσει» σε λίγα χρόνια.

«Περιμένουμε ότι η εγκατάσταση νέων έργων θα παραλύσει, διότι δεν θα υπάρχουν νέες επενδύσεις», λέει ο Tomas Diaz, διευθυντής επικοινωνιών της Asociación de la Industria Fotovoltaica (Asif). “Τον περασμένο χρόνο, πολλά σχέδια ακυρώθηκαν. Οι τράπεζες δεν παρείχαν χρηματοδότηση, λόγω της κανονιστικής αβεβαιότητας», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας εργάζονται για την ενίσχυση των επιδοτήσεων στα δικά τους έργα ανανεώσιμων πηγών, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν συμμετοχή στην αιολική ενέργεια.

Μάλιστα, στην ισπανική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας έχουν κάνει βουτιά οι επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, με μόνο 100 MW να έχουν εγκατασταθεί το 2009 και το 2010 σε σύγκριση με 2.700 MW το 2008. Επιπλέον, οι περίπου 75.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν με αμέτρητες επιχειρήσεις να μετακινούνται στο εξωτερικό για να βρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Η βιομηχανία έχει χαρακτηρίσει τον νέο κανονισμό πολύ σκληρό, ακόμη και «αντισυνταγματικό». Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η Ισπανία κινδυνεύει να απολέσει 4,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 ενώ αν άλλαζε η νομοθεσία για τα τιμολόγια το ηλιακό δυναμικό θα ενισχυόταν κατά 1000 – 1500 MW σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα έσοδα 14 δισ. ευρώ.

Τα έσοδα θα προέλθουν από τη μείωση της ανάγκης για την εισαγωγή ενέργειας από γειτονικές χώρες, μείωση των εκπομπών CO2, φορολογικά οφέλη, κοινωνικές εισφορές από ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, εξοικονόμηση από τις μεταφορές κ.α.

Το νέο διάταγμα βρίσκεται προ των πυλών για να γίνει νόμος, με το ισπανικό κογκρέσο να αναμένεται να το εγκρίνει περί τα τέλη Νοεμβρίου. Η Ισπανία χρειάστηκε να μειώσει τις δαπάνες, λόγω της ύφεσης. Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τις επιδοτήσεις στις ανανεώσιμες πηγές που πέρυσι ανήλθαν σε 6.2 δισ. ευρώ. Από αυτά 3 δις. ευρώ πήγαν στην βιομηχανία ηλιακής ενέργειας, που αντιστοιχεί μόλις στο 2% των ενεργειακών αναγκών της Ισπανίας.
πηγή: greenbusiness

Δεν υπάρχουν σχόλια: