Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ -250 ευρώ ανά Κιλοβάτ

Στα 250 ευρώ ανά Κιλοβάτ θα είναι η εγγύηση που θα πρέπει να καταβάλλουν υπέρ της ΔΕΗ οι υποψήφιοι επενδυτές φωτοβολταϊκών συστημάτων, σύμφωνα με απόφαση που πρόκειται να υπογράψει εντός των ημερών η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Παράλληλα ο χρόνος που θα έχει στη διάθεσή του ο επενδυτής για να υλοποιήσει την επένδυσή του θα είναι 18 μήνες.
Ωστόσο, όπως τουλάχιστον αναφέρουν πληροφορίες από εμπλεκόμενους φορείς της αγοράς, πέραν της οριζόντιας πρόβλεψης, θα υπάρχει ευνοϊκότερη αντιμετώπιση για τους επαγγελματίες αγρότες που «μπαίνουν» στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καθώς αυτοί θα καταβάλλουν εγγύηση 150 ευρώ ανά Κιλοβάτ. Ειρήσθω εν παρόδω ότι για τους αγρότες, η ημερομηνία – ορόσημο μέχρι την οποία, εάν έχουν υποβάλλει αίτηση, εξασφαλίζουν κατά προτεραιότητα αντιμετώπιση, είναι, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η 11η Οκτωβρίου.
Όσον αφορά λοιπόν την καταβολή εγγύησης, με βάση τα νέα δεδομένα, για ένα «τυπικό» σύστημα 100 Κιλοβάτ κάθε επενδυτής θα πρέπει να καταθέσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα ύψους 25.000 ευρώ, ενώ για επένδυση της ίδιας δυναμικότητας ο αγρότης – επενδυτής θα πρέπει να καταθέσει 15.000 ευρώ.
Η καταβολή εγγύησης θεσπίζεται για τις «μικρές» εγκαταστάσεις για τις οποίες, με βάση το νέο νόμο, δεν απαιτείται να προσέλθει ο επενδυτής στη ΡΑΕ για την έκδοση άδειας παραγωγής, αλλά υποβάλλει απευθείας στη ΔΕΗ φάκελο – αίτηση σύνδεσης. Αφού η ΔΕΗ εκδώσει τους όρους σύνδεσης για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση, ο επενδυτής θα κληθεί να υπογράψει σύμβαση σύνδεσης ώστε να μπορεί να προχωρήσει το έργο. Σε αυτή ακριβώς τη φάση θα πρέπει ο επενδυτής, με βάση τη νέα υπουργική απόφαση, να καταβάλλει την εγγύηση η οποία, εάν πραγματοποιήσει την επένδυση μέσα σε 18 μήνες, θα επιστρέφεται ή θα συμψηφίζεται. Αν δεν την πραγματοποιήσει, η εγγύηση θα καταπίπτει υπέρ της ΔΕΗ.
Ας σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ εξετάζει τις χιλιάδες αιτήσεις που έχει λάβει, προκειμένου να εκδώσει όρους σύνδεσης για κάθε μία από αυτές. Άρα, η καταβολή εγγύησης αφορά στο σύνολο των επενδυτών που περιμένουν "πράσινο φως" από τη ΔΕΗ και οι οποίοι τώρα θα πρέπει να κάνουν εξαρχής τους υπολογισμούς τους, πιθανόν και τις συμφωνίες που έχουν με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται.
Στο πρώτο 15μερο του Δεκέμβρη αναμένεται να εκδοθούν οι πρώτοι όροι σύνδεσης και οι πρώτες επενδύσεις αυτής της «γενιάς» εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν περί το Μάρτιο.
Με την καταβολή της εγγύησης το ΥΠΕΚΑ επιχειρεί να κρατήσει, στο μέτρο του δυνατού, εκτός «παιχνιδιού» τους «αεριτζήδες» που έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν τις υψηλές τιμές απορρόφησης του ρεύματος και εν γένει τις ευκαιρίες που δίνει η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, χωρίς να διαθέτουν φερεγγυότητα και επενδυτική νοοτροπία.
Η απόφαση αυτή της κ. Μπιρμπίλη, βρίσκει σύμφωνες τις σοβαρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, καθώς όλοι φοβούνται τη «φούσκα» που μπορεί να δημιουργηθεί από τους «αεριτζήδες» που έχουν κατακλύσει την επαρχία «με μια σαμσονάϊτ και ένα κινητό» και υπόσχονται εύκολα κέρδη.
«Έπρεπε να υπάρξει μια διαδικασία που να αποτρέπει τους ευκαιριακούς παίκτες και να εξασφαλίζει ότι οι επενδύσεις δεν θα μείνουν στα χαρτιά» υποστηρίζει στέλεχος μεγάλης εταιρείας του χώρου, το οποίο υπενθυμίζει ότι για τις μεγαλύτερες επενδύσεις για τις οποίες χρειάζεται άδεια παραγωγής, ελέγχεται η φερεγγυότητα και η κεφαλαιουχική επάρκεια του επενδυτή κατά τη διαδικασία αδειοδότησης (ΠΗΓΗ ENERGY PRESS)

Δεν υπάρχουν σχόλια: