Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Πάει για… πρωτάθλημα η Αιτωλοακαρνανία στα «αγροτικά» φωτοβολταϊκά

Με γοργούς ρυθμούς «τρέχει» η ΔΕΗ την εξέταση των αιτήσεων που κατέθεσαν οι αγρότες, προκειμένου να εγκαταστήσουν στα χωράφια τους φωτοβολταϊκά πάρκα, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, στην περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Οι έως σήμερα 150 επιστολές προς αγρότες με τους όρους σύνδεσης που απέστειλε η ΔΕΗ «μαρτυρούν» τι πραγματικά συμβαίνει. Επιβεβαιώνουν παράλληλα τις πρόσφατες προβλέψεις, για πανελλήνια πρωτιά των αγροτών της Αιτωλοακαρνανίας, αλλά καταδεικνύουν και την αποτελεσματικότητα των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών της περιοχής (Αγρινίου και Μεσολογγίου), που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό έργο.
Θυμίζουμε ότι οι αγρότες του νομού υπέβαλαν το μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων πανελλαδικά και πλέον προχωρούν στα επόμενα βήματα, σχεδιάζοντας το μέλλον τους στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΕΚΑ, τους επόμενους τέσσερις μήνες οι εγκρίσεις ίσως φτάσουν και το 80% επί του συνόλου των «αγροτικών» αιτήσεων.


http://www.paseges.gr/

Φωτοβολταϊκά: μειώνονται οι τιμές απορρόφησης από 1η Φεβρουαρίου

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Στα 390 ευρώ από 441 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα μειωθεί από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου η τιμή απορρόφησης για τους επενδυτές φωτοβολταϊκών που θα συνδεθούν με το ΔΕΣΜΗΕ.
Συνέπεια της αύξησης είναι χιλιάδες επενδυτές σε φωτοβολταϊκά να περιμένουν εναγωνίως το “πράσινο” φως από τα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ για αδειοδότηση σύνδεσης με το σύστημα, καθώς η διαφορά στην τιμή απορρόφησης κρίνεται πολύ σημαντική.
Το “μάρμαρο” αναμένεται να πληρώσουν ακόμα και αυτοί που έχουν μεν καταθέσει πλήρεις φακέλους, αλλά το σύστημα στην περιοχή της επένδυσής τους δεν είναι ικανό να απορροφήσει την αντίστοιχη ενέργεια.
Η αγορά κάνει λόγο για αστοχία της ΔΕΗ στο ζήτημα της διαχείρισης των αιτήσεων και της ενημέρωσης των επενδυτών σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος.
Υπενθυμίζεται δε η πρόσφατη “κόντρα” μεταξύ ΡΑΕ και ΔΕΗ σχετικά με τον κορεσμό ή όχι των δικτύων σε 16 νομούς της χώρας.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress, ανοίγει η αγορά των διασυνδεδεμένων με το ηπειρωτικό σύστημα νησιών, στα οποία δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Εφεξής και μέχρι την κάλυψη ενός πλαφόν για κάθε νησί, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών έως 150 Κιλοβάτ.
Τα νησιά αυτά είναι: Εύβοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλων καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των αιτήσεων εξαιτίας της υπολειτουργίας των πολεοδομιών που με τον “Καλλικράτη” πέρασαν στη δικαιοδοσία των Δήμων.
Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες επενδυτές να μην μπορούν να “βγάλουν” την απαραίτητη άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας και οι διαδικασίες να έχουν κολλήσει.

Για το econews.gr

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Πρόταση για μόνιμη λύση κατέθεσε ο Βουλευτής Βοιωτίας κ. Μιχάλη Γιαννάκη προς το αρμόδιο υπουργείο, ΥΠΕΚΑ, σχετικά με το θέμα της απόρριψης των αιτήσεων των αγροτών στη Βοιωτία που αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις κορεσμένες περιοχές. Στην πρόταση που κατατέθηκε προς το αρμόδιο υπουργείο, προτείνεται να δοθεί από την πολιτεία η δυνατότητα μεταφοράς των επενδύσεών τους σε άλλα νοικιασμένα ή ιδιόκτητα οικόπεδα σε περιοχές με επαρκή χωρητικότητα, χωρίς να χάνεται η σειρά προτεραιότητας που τους δίνει η αρχική ρύθμιση του νόμου για όσους αγρότες βρίσκονται σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα.

Στην πρόταση του ο Μιχάλης Γιαννάκης αναφέρει ότι «τα συνεχή ολισθήματα που πράττει η σημερνή κυβέρνηση χωρίς να μελετά σε βάθος το θέμα της πράσινης ανάπτυξης έχει φέρει σε απόγνωση τους αγρότες όλης της χώρας και πιο συγκεκριμένα των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένες».

«Η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να επανεξετάσει το θέμα και να σταματήσει τις προχειρότητες. Διαφορετικά πρέπει να αποζημιώσει τους αγρότες για την απίστευτη ταλαιπωρία, τη γραφειοκρατία και την χρέωση των αγροτών σε τράπεζες και τα έξοδα σε μελετητικές εταιρίες» σημειώνει στην ερώτησή του ο Μιχάλης Γιαννάκης και προτρέπει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να απαντήσει έμπρακτα στις αγωνίες των αγροτών.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2011

ΘΕΜΑ: «Δυνατότητα μεταφοράς άδειας σε περιοχές μη κορεσμένων δικτύων»

Κυρία Υπουργέ,

Παρά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Δημοκρατία» για την επιστολή της ΔΕΗ προ της ΡΑΕ με την οποία ζητά την διακοπή αποδοχής αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Βοιωτία και 16 ακόμα νομούς της χώρας και την αντίστοιχη ΑΠ 8474/341/29.12.2010 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, που ουδέποτε απαντήθηκε, η πολιτική ηγεσία τηρεί μια ύποπτη σιγή απέναντι στην δικαιολογημένη οργή των αγροτών της περιφέρειας, που βλέπουν τις ελπίδες που τους καλλιέργησε η κυβέρνηση να διαψεύδονται.

Η χρέωση των αγροτών σε τράπεζες και σε μελετητικές εταιρίες έχουν, ήδη, προκαλέσει την δικαιολογημένη οργή των αγροτών, αφού οι προσδοκίες τους στο όνομα της «πράσινης» ανάπτυξης, εξανεμίζονται

Σε αυτήν την κατάσταση που σκόπιμα και για ψηφοθηρικούς λόγους δημιούργησε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, οφείλει η επίσημη Πολιτεία να ανταποκριθεί με συγκεκριμένες λύσεις, αφού σε καμία περίπτωση δεν φέρουν καμία ευθύνη οι αγρότες για την προχειρότητα της κυβέρνησης που πριν προβεί στην ψήφιση του ν. 3851/2010, όφειλε να είχε ελέγξει την χωρητικότητα των δικτύων και να ενημερώσει υπεύθυνα τους αγρότες.

Σε αυτά τα αδιέξοδα που δημιούργησε η κυβερνητική πολιτική, οφείλει να απάντησει με συγκεκριμένες λύσεις. Ειδικότερα, οφείλει το Υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει την δυνατότητα στους αγρότες που έχουν καταθέσει αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα να μεταφέρουν τις επενδύσεις τους σε άλλα νοικιασμένα ή ιδιόκτητα οικόπεδα περιοχών με επαρκή χωρητικότητα, χωρίς να χάνουν την σειρά προτεραιότητας που τους έδιναν οι αρχικές ρυθμίσεις του νόμου 3851/2010.

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει η πολιτική ηγεσία να αποκαταστήσει εν μέρει τα χιλιάδες θύματα της «πράσινης» προπαγάνδας της κυβέρνησης και να αποκαταστήσει την τρωθείσα από την προχειρότητα του ΠΑΣΟΚ αξιοπιστία της Πολιτείας.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΩΝ, ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

-Πως θα αποκαταστήσει η κυβέρνηση τους χιλιάδες αγρότες – θύματα της κυβερνητικής προπαγάνδας;
-Προτίθεται η πολιτική ηγεσία να δώσει στους αιτούμενους αγρότες σε περιοχές με κορεσμένα δίκτυα την δυνατότητα μεταφοράς των επενδύσεων σε άλλα ιδιόκτητα ή νοικιασμένα οικόπεδα, χωρίς να χάνουν τον αντίστοιχο Αριθμό Πρωτοκόλλου που τους εξασφαλίζει σειρά προτεραιότητας;
 

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΠΟΣΤΕΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΑΠΟ ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Πολλά λέγονται, καθημερινά. Επιβεβαιωνόμαστε οτι πολύ κακό για το τίποτα.
γεγονος είναι οτι η ΔΕΗ ξεκίνησε να στέλνει όρους σύνδεσης στους αγρότες....

Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά: "φουσκωμένες" οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τα κορεσμένα δίκτυα

KAI NA EΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ....

Σε έκθεση που επέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ προς την Τίνα Μπιρμπίλη και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας να διευθετηθούν τα βασικά προβλήματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες αναφέρει οτι ο υπολογισμός της δυνατότητας που έχουν οι γραμμές της ΔΕΗ να υποδεχθούν σταθμούς φωτοβολταϊκών έχει γίνει με υποθέσεις και παραδοχές και όχι ως αποτέλεσμα εκπόνησης μελέτης, όπως έχει υποχρέωση!

Αυτό που συνάγεται από την έκθεση είναι ότι η ΔΕΗ, επειδή δεν έχει κάνει τις απαραίτητες μελέτες, έχει προβεί σε «υπερβολικές» εκτιμήσεις για τη χωρητικότητα του δικτύου για να είναι «ασφαλής», γεγονός που έχει οδηγήσει στο να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των σταθμών που μπορούν να διασυνδεθούν στο δίκτυο. Προφανώς εμφανίζονται και ως κορεσμένα, δίκτυα που στη συνέχεια θα αποδειχθεί ότι τελικά δεν είναι.
Επιπλέον, λόγω της παραπάνω πρακτικής παρατηρείται το φαινόμενο το κόστος που αναγράφεται στις προσφορές σύνδεσης των σταθμών με το δημόσιο δίκτυο (όπου δίνονται), να μην συνάδει με το πραγματικό κόστος διασύνδεσης, αλλά να δίνεται για λόγους «σιγουριάς» η υψηλότερη τιμή από τις “παρόμοιες” περιπτώσεις.
Κάτι ακόμα που «βγαίνει» από την έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ότι το πρόβλημα κορεσμού των δικτύων, εμφανίζεται ήδη από τον Μάϊο του 2010, όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της την “προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς” σε περιοχές του Νομού Πέλλας, ακόμη και αυτού του προγράμματος εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών για κατοικίες, επικαλούμενη προβλήματα κορεσμού των τοπικών δικτύων μέσης τάσης. Επιπλέον οι διευθυντές διανομής των περιφερειών της ΔΕΗ είχαν, ήδη από 30/06/2010, επαρκή αντίληψη του προβλήματος κορεσμού των κατά τόπους δικτύων των περιφερειών, ενώ το πρόβλημα στη συνέχεια επιβαρύνθηκε, δεδομένου ότι δεν είχαν ακόμη γνωστοποιηθεί στη ΔΕΗ από την Ρ.Α.Ε. οι «παλιές» αιτήσεις.
Την άμεση διευθέτηση των πλέον σημαντικών ζητημάτων που έχουν μέχρι σήμερα προκύψει, σχετικά με τα επενδυτικά προγράμματα επαγγελματιών αγροτών σε φωτοβολταϊκά, ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή του προέδρου της Τζανέτου Καραμίχα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό, κ. Γεώργιο Παπανδρέου.

http://www.energypress.gr/

Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2011

ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ θα γίνουν;


Εξετάζονται κανονικά οι αιτήσεις για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με πηγές από την ΔΕΗ. Θα υπάρξουν εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα.
Βιάστηκαν να καταστροφολογήσουν κάποιοι για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά στην Αιτωλ/νία διασπείροντας φήμες περί συνολικής απόρριψης των αιτήσεων των αγροτών  και «κόψιμο» του νομού. Η αλήθεια όμως είναι τελείως διαφορετική.
Όπως διευκρινίστηκε από πηγές της ΔΕΗ, το πρόσφατο αίτημα της Επιχείρησης, για διακοπή παραλαβής αιτήσεων για φωτοβολταϊκά, αφορούσε σε νέες αιτήσεις και όχι σε αυτές που ήδη έχουν κατατεθεί και οι οποίες  εξετάζονται κανονικά.
Μάλιστα, μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόκειται να διαψευστούν όσοι έκαναν λόγο για απόρριψη των αιτήσεων σε 17 νομούς της χώρας, αφού πρόκειται να ανακοινωθούν και οι πρώτες εντάξεις αγροτών στο πρόγραμμα.
Οι ίδιες φήμες έλεγαν ότι η Αιτωλ/νία είναι «κομμένη» από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, γεγονός παντελώς αστήρικτο και άσχετο με την πραγματικότητα. Πρόβλημα κορεσμού θα παρουσιαστεί σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, όπου υπάρχει πληθώρα αιτήσεων σε σχέση με την υφιστάμενη υποδομή της ΔΕΗ. Την ίδια ώρα όμως η ΔΕΗ αναζητά λύσεις και γι'αυτο το πρόβλημα.
Ενδεικτικό είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες από τη ΔΕΗ, ότι η Αιτωλοακαρνανία θα είναι ενδεχομένως ο πρώτος νομός σε αριθμό εγκαταστάσεων φωτοβολταικών.
Οι αιτήσεις, σύμφωνα πάντα με την ΔΕΗ, εξετάζονται κατά προτεραιότητα και ανάλογα με την πληρότητα των φακέλων και, όπως συμβαίνει σε κάθε επενδυτικό πρόγραμμα, θα υπάρξουν και απορρίψεις.
Η ΔΕΗ αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα.

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

Υπάρχει κορεσμός δικτύων σε 16 νομούς !Σε φιάσκο ολκής εξελίσσεται το θέμα των φωτοβολταϊκών καθώς η ΔΕΗ δηλώνει ότι το δίκτυό της σε 16 νομούς είναι κορεσμένο και αδυνατεί να προχωρήσει στη διασύνδεση των μικρών παραγωγών. Στον αέρα χιλιάδες αιτήσεις που κόστισαν από 1.000 έως 4.000 ευρώ
Σε καυτή πατάτα τείνει να εξελιχθεί το πρόγραμμα τοποθέτησης αγροτικών φωτοβολταϊκών σε τουλάχιστον δεκαέξι νομούς της χώρας, εξαιτίας των κορεσμένων δικτύων της ΔΕΗ, ενώ την ίδια στιγμή, δραματική είναι η αύξηση των αιτήσεων των ενδιαφερομένων για το πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης που παραμένουν στο συρτάρι.
Αποτέλεσμα του ελλιπούς δικτύου υποστήριξης είναι οι αγρότες να έχουν βρεθεί σε σημείο να πρέπει ή να χρηματοδοτήσουν την επέκτασή τους ή να χάσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ, δηλαδή το κόστος της αίτησης, σε περίπτωση που απορριφτεί η αίτησή τους…
Στην πλειοψηφία τους, οι αγρότες αντιδρούν και υπογραμμίζουν ότι έχουν πέσει θύματα εξαπάτησης της δημόσιας επιχείρησης, ενώ κάνουν λόγο για έλλειψη ενημέρωσης των τεχνικών προβλημάτων, προκειμένου να αποφύγουν την καταβολή του αντιτίμου της αίτησης. Το θέμα έφερε στο φως την περασμένη Παρασκευή, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά, γνωστοποιώντας την επίσημη ενημέρωση της ΔΕΗ προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.Όπως αποκάλυψε η κ. Γιαννακά, κατά τη συνεδρίαση των επιτροπών έρευνας και περιβάλλοντος «η ΔΕΗ έχει αποστείλει έγγραφο στη ΡΑΕ με το οποίο την ενημερώνει ότι σε 18 νομούς της χώρας τα δίκτυά της είναι κορεσμένα».Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκεται πλέον η πρόταση επέκτασης δικτύου με δαπάνη επενδυτών, προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες του αγροτικού πληθυσμού.
Ταυτόχρονα, προκύπτει το πρόβλημα ότι σε περισσότερους από 16 νομούς, η συνολική ισχύς των αιτήσεων για φωτοβολταϊκές μονάδες υπερβαίνει τη μέγιστη ζήτηση του νομού.
Στην καθυστέρηση εξυπηρέτησης συμβάλλει και η έλλειψη τεχνικού προσωπικού - εξειδικευμένου στην τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων σε περιοχές της περιφέρειας, αλλά και του προσωπικού που θα εξετάζει τις αιτήσεις.
Οπότε εάν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά απορριφθούν, ο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κάθε αγρότης να χάσει 3 έως 4 χιλιάδες ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι νομοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κορεσμού δικτύων είναι, σύμφωνα με πληροφορίες οι Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Καρδίτσας, Άρτας, Πρέβεζας, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Κιλκίς και Ξάνθης.
Η κ. Γιαννακά κάνει λόγο για βαρύτατες ευθύνες όσων παρακίνησαν τους αγρότες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τη ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή σε συνεργασία με βουλευτές άλλων νομών που αντιμετωπίζουν το σχετικό πρόβλημα

Πηγή:http://simaianews.blogspot.com