Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά: "φουσκωμένες" οι εκτιμήσεις της ΔΕΗ για τα κορεσμένα δίκτυα

KAI NA EΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ....

Σε έκθεση που επέδωσε η ΠΑΣΕΓΕΣ προς την Τίνα Μπιρμπίλη και τον Κώστα Σκανδαλίδη, ζητώντας να διευθετηθούν τα βασικά προβλήματα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες αναφέρει οτι ο υπολογισμός της δυνατότητας που έχουν οι γραμμές της ΔΕΗ να υποδεχθούν σταθμούς φωτοβολταϊκών έχει γίνει με υποθέσεις και παραδοχές και όχι ως αποτέλεσμα εκπόνησης μελέτης, όπως έχει υποχρέωση!

Αυτό που συνάγεται από την έκθεση είναι ότι η ΔΕΗ, επειδή δεν έχει κάνει τις απαραίτητες μελέτες, έχει προβεί σε «υπερβολικές» εκτιμήσεις για τη χωρητικότητα του δικτύου για να είναι «ασφαλής», γεγονός που έχει οδηγήσει στο να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό ο αριθμός των σταθμών που μπορούν να διασυνδεθούν στο δίκτυο. Προφανώς εμφανίζονται και ως κορεσμένα, δίκτυα που στη συνέχεια θα αποδειχθεί ότι τελικά δεν είναι.
Επιπλέον, λόγω της παραπάνω πρακτικής παρατηρείται το φαινόμενο το κόστος που αναγράφεται στις προσφορές σύνδεσης των σταθμών με το δημόσιο δίκτυο (όπου δίνονται), να μην συνάδει με το πραγματικό κόστος διασύνδεσης, αλλά να δίνεται για λόγους «σιγουριάς» η υψηλότερη τιμή από τις “παρόμοιες” περιπτώσεις.
Κάτι ακόμα που «βγαίνει» από την έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι ότι το πρόβλημα κορεσμού των δικτύων, εμφανίζεται ήδη από τον Μάϊο του 2010, όταν η ΔΕΗ ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της την “προσωρινή αναστολή εξέτασης αιτήσεων για φωτοβολταϊκούς σταθμούς” σε περιοχές του Νομού Πέλλας, ακόμη και αυτού του προγράμματος εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκών σταθμών για κατοικίες, επικαλούμενη προβλήματα κορεσμού των τοπικών δικτύων μέσης τάσης. Επιπλέον οι διευθυντές διανομής των περιφερειών της ΔΕΗ είχαν, ήδη από 30/06/2010, επαρκή αντίληψη του προβλήματος κορεσμού των κατά τόπους δικτύων των περιφερειών, ενώ το πρόβλημα στη συνέχεια επιβαρύνθηκε, δεδομένου ότι δεν είχαν ακόμη γνωστοποιηθεί στη ΔΕΗ από την Ρ.Α.Ε. οι «παλιές» αιτήσεις.
Την άμεση διευθέτηση των πλέον σημαντικών ζητημάτων που έχουν μέχρι σήμερα προκύψει, σχετικά με τα επενδυτικά προγράμματα επαγγελματιών αγροτών σε φωτοβολταϊκά, ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ με επιστολή του προέδρου της Τζανέτου Καραμίχα προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η οποία κοινοποιείται και στον Πρωθυπουργό, κ. Γεώργιο Παπανδρέου.

http://www.energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: