Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκά: μειώνονται οι τιμές απορρόφησης από 1η Φεβρουαρίου

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία:
Στα 390 ευρώ από 441 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θα μειωθεί από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου η τιμή απορρόφησης για τους επενδυτές φωτοβολταϊκών που θα συνδεθούν με το ΔΕΣΜΗΕ.
Συνέπεια της αύξησης είναι χιλιάδες επενδυτές σε φωτοβολταϊκά να περιμένουν εναγωνίως το “πράσινο” φως από τα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ για αδειοδότηση σύνδεσης με το σύστημα, καθώς η διαφορά στην τιμή απορρόφησης κρίνεται πολύ σημαντική.
Το “μάρμαρο” αναμένεται να πληρώσουν ακόμα και αυτοί που έχουν μεν καταθέσει πλήρεις φακέλους, αλλά το σύστημα στην περιοχή της επένδυσής τους δεν είναι ικανό να απορροφήσει την αντίστοιχη ενέργεια.
Η αγορά κάνει λόγο για αστοχία της ΔΕΗ στο ζήτημα της διαχείρισης των αιτήσεων και της ενημέρωσης των επενδυτών σχετικά με τις δυνατότητες του συστήματος.
Υπενθυμίζεται δε η πρόσφατη “κόντρα” μεταξύ ΡΑΕ και ΔΕΗ σχετικά με τον κορεσμό ή όχι των δικτύων σε 16 νομούς της χώρας.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress, ανοίγει η αγορά των διασυνδεδεμένων με το ηπειρωτικό σύστημα νησιών, στα οποία δεν επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Εφεξής και μέχρι την κάλυψη ενός πλαφόν για κάθε νησί, θα επιτρέπεται η εγκατάσταση σταθμών έως 150 Κιλοβάτ.
Τα νησιά αυτά είναι: Εύβοια, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, Σαμοθράκη, Θάσος, Αμουλιανή, Κέα, Αίγινα, Αγκίστρι, Πόρος, Ύδρα, Σπέτσες, Κύθηρα, Ελαφόνησος, Σαλαμίνα, Κέρκυρα, Παξοί, Αντίπαξοι, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι, Κάλαμος, Καστός και Ζάκυνθος.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, παρατηρείται το φαινόμενο μεγάλων καθυστερήσεων στην αξιολόγηση των αιτήσεων εξαιτίας της υπολειτουργίας των πολεοδομιών που με τον “Καλλικράτη” πέρασαν στη δικαιοδοσία των Δήμων.
Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες επενδυτές να μην μπορούν να “βγάλουν” την απαραίτητη άδεια για εργασίες μικρής κλίμακας και οι διαδικασίες να έχουν κολλήσει.

Για το econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: