Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

8 εταιριες για τον Διαγωνισμο του Δημου Συκεών


Μεγάλη συμμετοχή ενεργειακών επιχειρήσεων εξασφάλισε ο πρώτος πανελλαδικά διεθνής διαγωνισμός φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 21 φωτοβολταϊκών συστημάτων σε ισάριθμα δημοτικά κτίρια του δήμου Νεάπολης - Συκεών Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», 8 εταιρείες και κοινοπραξίες επιχειρήσεων εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους, στο πλαίσιο του
διαγωνισμού, καταθέτοντας προσφορές.

Οι εταιρείες, που ενδιαφέρονται για το σχετικό έργο είναι ελληνικές και προέρχονται από διάφορες περιοχές της χώρας (4 απ' τη Θεσσαλονίκη, δύο από την Αττική και από μία από την Κοζάνη και τα Ιωάννινα), ενώ δεν συμμετείχαν τελικά ξένες επιχειρήσεις, παρόλο που προκαταρκτικά υπήρξαν σχετικές διερευνητικές επαφές με σχετικά εταιρικά σχήματα από τη Γερμανία.
Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών έχει την οικονομική ευχέρεια να καλύψει με ίδια μέσα τη σχετική επένδυση (προϋπολογισμός του διαγωνισμού 1,09 εκατ. ευρώ), στοχεύοντας στο να αντλεί έσοδα 100.000 ευρώ ετησίως από την πώληση της ενέργειας στο δημόσιο δίκτυο, ενώ από το 2013 θα εγκαταστήσει ανάλογα συστήματα και σ' άλλα κτίριά του.
Καινοτομία

Ο διαγωνισμός αυτός εμπεριέχει και την καινοτομία της πραγματοποίησης επίσης για πρώτη φορά σε ανάλογη διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού στο τελικό στάδιό του, όπου οι επιχειρήσεις διεκδικούν με οικονομικές προσφορές και μέσω συγκεκριμένης πλατφόρμας, την κατακύρωση σ' αυτές του διαγωνισμού.
Ωστόσο, έχει προηγηθεί και η τεχνική αξιολόγησή τους, η οποία, επειδή απαιτείται να διασφαλιστεί πως τα έργα θα λειτουργούν απρόσκοπτα για πολλά χρόνια, συνοδεύεται και από κατάθεση εγγυητικών επιστολών, που επιστρέφονται σταδιακά στον ανάδοχο με την πάροδο του χρόνου. Εφόσον ο διαγωνισμός δεν κωλυσιεργήσει από την υποβολή ενστάσεων, τότε εκτιμάται πως σε 2 μήνες θα έχει επιλεγεί ο ανάδοχος
.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 01/03/2012, energia.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: