Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εγκαταστημένη ισχύς στην Ελλαδα 30 MW

Πάνω από 30 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εγκατασταθεί στις στέγες των σπιτιών ανά την χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με βάση στοιχεία της ΔΕΗ, στο διασυνδεδεμένο σύστημα η εγκατεστημένη ισχύς φτάνει τα 20,76 μεγαβάτ, ενώ στα νησιά η εγκατεστημένη ισχύς είναι 10,24 μεγαβάτ. Αντίστοιχα, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί παραπέμπουν σε ισχύ της τάξης των 68,62 και των 28,76 μεγαβάτ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ στα νησιά υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης περί τα 190 μεγαβάτ, το δίκτυο δεκαεπτά εξ αυτών εμφανίζεται ως κορεσμένο.
Ενδεικτικό παράδειγμα η Κρήτη, όπου έχουν εγκατασταθεί περί τα 7 μεγαβάτ στις στέγες, με τις αιτήσεις να φτάνουν τα 27 μεγαβάτ και με το περιθώριο να ξεπερνά τα 102 μεγαβάτ, αλλά το νησί χαρακτηρίζεται κορεσμένο, προφανώς ελλείψει σχετικών έργων υποδομής.
Ως κορεσμένα εμφανίζονται αυτή τη στιγμή αρκετά μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Κάρπαθος, η Λήμνος, η Σκύρος, η Σίφνος, η Κύθνος, η Αμοργός κ.α.
Σημειώνεται ότι, έπειτα από αίτημα του υφυπουργού ΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη, η ΔΕΗ προχώρησε στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αναλυτικών στοιχείων για όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για φωτοβολταϊκά στοιχεία ανά την Επικράτεια.
Τα στοιχεία βρίσκονται στην κατηγορία «Συνδέσεις σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και αναφέρονται τόσο στο πρόγραμμα των αγροτών όσο και στις αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταίκών σταθμών μετά το νόμο 3851/2010 για τις ΑΠΕ.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: