Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΑΠΕ: αυστηρές προϋποθέσεις για τις άδειες θέτει ο νέος κανονισμός

Aυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις για τις άδειες παραγωγής ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το μητρώο από αιτήσεις που εκκρεμούν χωρίς τα έργα να έχουν προοπτική υλοποίησης επιχειρεί να θέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας μέσα από το νέο Κανονισμό Αδειών Παραγωγής από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (συμπαραγωγή ηλεκτρισμού – θερμότητας), που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση ως τις 2 Μαΐου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, ο νέος κανονισμός προβλέπει αναδρομική ισχύ της προθεσμίας των 30 μηνών που δίνει ο υφιστάμενος νόμος για τη σύνδεση μίας μονάδας ΑΠΕ με το σύστημα, αλλιώς η άδεια θα μπορεί ακόμα και να ανακαλείται.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία των 30 μηνών, που προβλέπεται στο νόμο για τις ΑΠΕ μέχρι σήμερα ισχύει για τις νέες αιτήσεις, όσες δηλαδή κατατίθενται μετά την ψήφιση του νόμου το 2010.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, άλλη βασική παρέμβαση είναι ότι η ΡΑΕ θα ελέγχει τη συμβατότητα ενός σχεδίου με τις ζώνες αποκλεισμού του Χωροταξικού.
Επιπλέον, ο κανονισμός απλουστεύει τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων και αξιολόγησης αιτήσεων έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, ενώ θέτει σαφείς προϋποθέσεις για την οικονομική κατάσταση των φυσικών προσώπων ή των εταιρειών που υποβάλλουν αίτηση για άδεια παραγωγής ΑΠΕ.
Μεταξύ άλλων, η ΡΑΕ αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώνει σχετικά τους Καλλικρατικούς Δήμους, ενώ θεσπίζεται ειδική και διαφανής διαδικασία αδειοδότησης για τις παροχές με κορεσμένα δίκτυα.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: