Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΤΑΡΙΦΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ

Του Χάρη Φλουδόπουλου- capital.gr
Το ενδιαφέρον της αγοράς φωτοβολταϊκών προκάλεσε η αναφορά του υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προανήγγειλε διάλογο και διορθωτικές κινήσεις για τις εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ στην κατεύθυνση της ωρίμανσης της αγοράς. Ο ΥΠΕΚΑ έχει ξεκαθαρίσει πάντως –προκειμένου να μην υπάρχει αβεβαιότητα και ανησυχία στην αγορά– ότι αφενός δε θα πειραχθούν όσοι έχουν ήδη πάρει εγγυημένες τιμές και ότι αφετέρου δε θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί. Αφετηρία του διαλόγου πάντως θα είναι το γεγονός ότι έχει μειωθεί το κόστος εξοπλισμού των φωτοβολταϊκών και για το σκοπό αυτό έχουν ζητηθεί μελέτες από το ΔΕΣΜΗΕ και τη ΡΑΕ. 


Πηγές του κλάδου των φωτοβολταϊκών, στις οποίες απευθύνθηκε το Capital.gr, επιβεβαιώνουν ότι το κόστος εγκατάστασης έχει μειωθεί σημαντικά και η μείωση αυτή είναι μεγαλύτερη από την

Aνεβαινει η αγορα φωτοβολταικων

Μεγάλη άνοδο παρουσιάζει η αγορά των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα, σύμφωνα με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Η αγορά των φωτοβολταϊκών έχει ήδη φτάσει τον Αύγουστο τα 200 MW μεγαβάτ ενέργειας και προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους να φτάσει στο όριο των 300MW.

Υπολογίζεται ότι πριν από δύο χρόνια, η αγορά των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσε τα 50 μεγαβάτ και σήμερα στη χώρα μας εργάζονται στις επιχειρήσεις του κλάδου περισσότερα από 4.000 άτομα.

Όμως οι επιχειρήσεις υποστηρίζουν ότι η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να λάβει και άλλες αποφάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας.
 
Γιώργος Κεραμιτζόγλου απο skai.gr

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εγκαταστημένη ισχύς στην Ελλαδα 30 MW

Πάνω από 30 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών συστημάτων έχουν εγκατασταθεί στις στέγες των σπιτιών ανά την χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με βάση στοιχεία της ΔΕΗ, στο διασυνδεδεμένο σύστημα η εγκατεστημένη ισχύς φτάνει τα 20,76 μεγαβάτ, ενώ στα νησιά η εγκατεστημένη ισχύς είναι 10,24 μεγαβάτ. Αντίστοιχα, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί παραπέμπουν σε ισχύ της τάξης των 68,62 και των 28,76 μεγαβάτ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ενώ στα νησιά υπάρχει περιθώριο εγκατάστασης περί τα 190 μεγαβάτ, το δίκτυο δεκαεπτά εξ αυτών εμφανίζεται ως κορεσμένο.
Ενδεικτικό παράδειγμα η Κρήτη, όπου έχουν εγκατασταθεί περί τα 7 μεγαβάτ στις στέγες, με τις αιτήσεις να φτάνουν τα 27 μεγαβάτ και με το περιθώριο να ξεπερνά τα 102 μεγαβάτ, αλλά το νησί χαρακτηρίζεται κορεσμένο, προφανώς ελλείψει σχετικών έργων υποδομής.
Ως κορεσμένα εμφανίζονται αυτή τη στιγμή αρκετά μεγάλα νησιά, όπως η Λέσβος, η Σάμος, η Κάρπαθος, η Λήμνος, η Σκύρος, η Σίφνος, η Κύθνος, η Αμοργός κ.α.
Σημειώνεται ότι, έπειτα από αίτημα του υφυπουργού ΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη, η ΔΕΗ προχώρησε στην ανάρτηση στην ιστοσελίδα της αναλυτικών στοιχείων για όλες τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για φωτοβολταϊκά στοιχεία ανά την Επικράτεια.
Τα στοιχεία βρίσκονται στην κατηγορία «Συνδέσεις σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» και αναφέρονται τόσο στο πρόγραμμα των αγροτών όσο και στις αιτήσεις σύνδεσης φωτοβολταίκών σταθμών μετά το νόμο 3851/2010 για τις ΑΠΕ.
econews